15 godina

Zastava Vojvodine ustanovljena je 27. februara 2004. godine, kada je Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine usvojila Odluku o vojvođanskoj zastavi.

Pravo na zastavu je ustavom definisano pravo - članom 183 Ustava Republike Srbije određeno je pravo pokrajine da uređuje zastavu i grb, kao svoja obeležja.

Ona je crvene, plave i bele boje, čime se ukazuje na to da je Autonomna Pokrajina Vojvodina deo Republike Srbije. Tri žute zvezdice u plavom polju predstavljaju tri vojvođanske regije - Srem, Banat i Bačku.

Vojvođanska zastava simbolizuje posebnosti Vojvodine: multikulturalnost, višejezičnost i ravnopravnost svih građanki i građana bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost.

Postojanje vojvođanske zastave je u skladu sa evropskom tradicijom prema kojoj regije imaju svoje simbole. Zastava Vojvodine jeste u bojama zastave Srbije, ali boje nisu jednake širine, što je karakteristika državnih zastava. Tri žute zvezdice, postavljene u krugu na centru plavog polja, predstavljaju tri istorijske i današnje regije u Vojvodini: Srem, Banat i Bačku. One simbolizuju težnju za decentralizacijom unutar same Vojvodine, ali i unutar Srbije. Zastava Vojvodine simbolizuje i nedvosmislenu težnju ka evropskim tradicijama i približavanju Evropskoj uniji, jer već sama Vojvodina predstavlja „Evropu u malom“.

Autonomija Vojvodine počiva na četiri stuba, četiri specifičnosti - antifašističkoj i demokratskoj tradiciji, nacionalnom pluralizmu i istorijskoj specifičnosti. U Vojvodini živi preko 27 nacija, govori se, čita i piše na šest jezika koji su u službenoj upotrebi, a pokrajinski javni servis emituje program na čak deset jezika. Vojvođanski parlament je, pored Evropskog parlamenta, najmnogojezičniji parlament u Evropi.

Zastava i grb su, na žalost, jedino što je Vojvodini zagarantovano Ustavom. Cilj Lige socijaldemokrata Vojvodine jeste puna autonomija Vojvodine sa zakonodavnom, sudskom i izvršnom vlašću, imovinom i izvornim prihodima i od tog cilja LSV nikada neće odustati.

Klikom na link ispod fotografije preuzmite zastavu Vojvodine za svoj računar ili mobilni telefon: